O masaži in masažnih tehnikah

Masaža je eden najlažjih načinov za ohranjanje trdnega zdravja

Večina nas danes trpi zaradi različnih bolezenskih stanj, ki so povezana s stresom, čeprav se tega ne zavedamo. Ne vemo več kaj pomeni biti sproščen! Hitimo iz enega konca na drugega, se vozimo v avtu in za računalnikom ali televizijo presedimo cele dneve. Čutimo telesno napetost, ki se posledično kaže v napetih in vozlastih mišicah, ali pa čutimo umsko preobremenjenost in zaskrbljenost. Masaža vsakomur, ki je pod stresom, pomaga ublažiti telesne posledice napetosti, umiriti um in čustva ter mu povrniti življenjsko energijo.

Vsekakor masaža ni zdravilo, pomaga pa telesu preko sproščanja vzpostaviti naravno ravnovesje in pripomore k boljšemu počutju. Je odlična preventiva, a žal jo mnogi odkrijejo prepozno, običajno šele ko že imajo težave. Masaža je terapevtsko koristna, ker sprošča mišično napetost, oblikuje in utrjuje mišice ter pospešuje pretok krvi. Ker se premalo gibljemo,  čutimo napetost tako telesno kot umsko. Zato se lahko stranski proizvodi mišične dejavnosti (npr. mlečna kislina) kopičijo v mišicah in njihovim vlaknom preprečujejo, da bi gladko drsela druga čez drugo in tako ustvarjala povečani mišični tonus. Masažo doživlja vsak drugače. Po masaži je dobro da nekaj časa počivate.

Masažni stoli vam nudijo spodaj omenjene masaže tako posamično kot v kombinaciji z avtomatičnimi programi

Masaža ima kot zdravilna terapija dolgo tradicijo in mnoge kulture jo že stoletja uporabljajo za zdravljenje in lajšanje številnih bolezni. Stari egipčanski, kitajski in indijski rokopisi omenjajo masažo kot obliko preprečevanja zdravljenja bolezni in kot način zdravljenja poškodb. V starogrški in rimski literaturi je masaža pogosto omenjena, saj jim je predstavljala način življenja. V Evropi je sloves masaže zrasel v 18. in 19. stoletju.

masaza gnetenje

Gnetenje

Gnetenje je masažni prijem, ki je predvsem pospešuje prekrvavitev. Razteza in sprošča napete mišice, zboljšuje krvni obtok, v masiran predel pošilja svežo kri in hranila in pomaga vsrkati ter izločiti odpadne snovi. Večji učinek se doseže z uravnavanjem globine in hitrosti gnetenja, kar vam omogočajo tudi masažni stoli. Rahlo gnetenje učinkuje na kožo in vrhnjo plast mišic, močno pa na globlje mišice.

Pritiskanje

Pritiskanje se uporablja za sprostitev mišic na manjših, mehkih in občutljivih predelih, kjer ne moremo gnesti ali stiskati in kjer je malo mišičnega tkiva, tako da lahko pritiskamo na kost. S to tehniko močno pritisnemo mišice in sprostimo napetost v telesu.

masaza pritiskanje
masaza raztezanje

Raztezanje

Raztezanje je čudovito dopolnilo kakršne koli masaže telesa. Osnovno raztezanje učinkuje na vlaknasto tkivo okoli sklepov in zmanjšuje napetost mišic, to pa povzroči njihovo funkcionalno podaljšanje. Telo med sproščanjem mišic obnovi svojo gibalno sposobnost.

Udarjanje

 Napete mišice so slabo prekrvavljene, zaradi česar se bolečine razširijo tudi naprej v sosednja tkiva. Take napetosti se včasih pokažejo v obliki tipljivih vozlov. Masaža z udarjanjem spodbudi prekrvavitev, sprosti napete mišice in zmanjša bolečine, »vozli« počasi izginjajo in vaše vsakodnevno počutje se izboljšuje.

masaza udarjanje
masaza shiatsu

Shiatsu masaža

Shiatsu je japonska beseda, “shi” pomeni prsti in “atsu” pomeni pritisk. Ta masaža temelji na prstnem pritisku na akupresurne točke ob katerih se sprostijo energijske blokade, pomiri živčevje, uravna ravnovesje oz. skladnost v telesu in poživi se cirkulacija. Te točke ležijo v številnih energijskih kanalih ali meridianih, ki tečejo skozi telo in so povezani z vsemi njegovimi funkcijami. To znano in vsestransko vrsto masaže vsebujejo tudi masažni stoli, ki z njo delujejo predvsem na pospeševanju cirkulacije v telesu in sproščanju napetosti v hrbtu in hrbtenici.

Gladenje

Ta vrsta masaže deluje tako, da se masažni valji dvigujejo in spuščajo po celotni hrbtenici, odvisno od razpona nastavitve premikanja. Namen le-te je stimuliranje cirkulacije. Mišice se razširijo, medvretenčni diski in hrbtenica pa se olajšajo napetosti. Počasni gibi pomirjajo, hitri pa poživljajo. Glajenje pospešuje krvni obtok, pomirja razdražene živce in sprošča napete mišice.

masaza gladenje
masaza stopal refleksologija

Masaža stopal - refleksologija

Stopala so splet kosti in mišičja. Predstavljajo skoraj četrtino vseh kosti v telesu. Refleksologija je masažna tehnika, ki je usmerjena na masažo refleksnih točk na stopalih. S pritiskom na natančno določeno točko na stopalih se lahko sprosti in uravnovesi celotno telo in pomaga zdraviti številne bolezni (npr. glavobol se zdravi s pritiskom na nožni palec). Že sama masaža nog neverjetno sprošča in učinkuje na zdravje. Bolezen na katerem koli delu telesa se izraža z občutljivostjo na ustreznem območju stopal.

Eterična olja

Eterična olja oplemenitijo masažo. Spodaj je naštetih nekaj eteričnih olj, ki vam jih priporočamo.

Olje
Vonj
Lastnosti
Kamilica
Sadni
Deluje pomirjajoče, pomirja živce.
Evkaliptus
Svež in pikanten
Deluje antiseptično in poživljajoče. Uporabljajo ga za zdravljenje kašlja, prehladov in bolečin.
Sivka
Svež
Deluje antiseptično, blaži bolečine, pomirja. Lajša glavobol, nespečnost, depresijo in bolečine.
Neroli
Sladek
Pomirja in osvežuje. Pomaga pri anksioznosti in nespečnosti.
Vrtnica
Sladek in razkošen
Deluje antiseptično, pomirjevalno, antidepresivno.
Rožmarin
Oster in zeliščen
Deluje poživljajoče, krepi spomin in jasno razmišljanje.