Zdravstvene prednosti masažnih stolov

Znanstveno je dokazano, da masaža koristi vsem

Masaža je ena najstarejših zdravilnih terapij, ki jih pozna človeštvo. Masaža je lahko edina najbolj razširjena korist za zdravje, ki je znanstveno priznana in pomaga pri spodaj navedenih koristih.

Mnogi ljudje mislijo, da je masažni stol le vrhunski in razkošen izdelek, ki si ga navadni ljudje ne morejo privoščiti. Temu ni več tako. Imeti masažni stol doma je dobra naložba pri obvladovanju številnih zdravstvenih težav ali pa samo za ohranjanje vitalnosti  in  dobrega  počutja. 

Spodaj si preberite zdravstvene prednosti masažnih stolov in masaž na splošno.

masaza starejsa zenska
Masaža zmanjšuje stres in tesnobo

Številne študije so pokazale,  da so redne masaže učinkovite pri zmanjševanju stresa in tesnobe.  Terapevtska masaža stimulira “hormone sreče in dobrega počutja” serotonin in dopamin, hkrati zmanjšuje kortizol, ki je znan tudi kot stresni hormon.

HORMONA SREČE in DOBREGA POČUTJA

Hormon Serotonin: Serotonin prenaša sporočila med živčnimi celicami in je najbolj znan »hormon sreče«, saj prispeva k dobremu počutju in občutju sreče. Poleg tega vpliva tudi na apetit, prebavila, sposobnost strjevanja krvi in na libido, vlogo pa ima tudi pri učenju in spominu. Kot prekurzor melatonina pomaga uravnavati telesni cikel spanja in budnosti in notranjo uro.

Hormon Dopamin: tako kot serotonin je nevrotransmitor (»chemical messenger«). Igra pomembno vlogo pri tem, kako čutimo zadovoljstvo in je velik del naše edinstvene človeške sposobnosti razmišljanja in načrtovanja, fokusa in zanimanja. Pomaga nam regulirati motoriko, učenje in čustvene odzive.

Masaža izboljša okrevanje bolečih mišic po športni vadbi

Masaža po športni aktivnosti pripomore k zmanjšanju vnetja mišic, povečanju gibljivosti in k hitrejšemu izločanju in presnovi odpadlih produktov metabolizma v venskem in limfnem sistemu kot so CO2, mlečna kislina, urea,…Masaža ima neposreden blagodejni vpliv na mišice, izboljša mišično moč in, kar je zelo pomembno  pri okrevanju in pripravi na nadaljnje športne aktivnosti, za katere so ključne prav sproščene in prožne mišice.

Masaža izboljša krvni obtok

S spodbujanjem krvnega obtoka je nešteto koristi. Ti vključujejo: pospešitev okrevanja po poškodbah in boleznih, odstranjevanje toksinov iz telesa,… Pomaga tudi telesu pri proizvodnji hormona endorfina, naravne snovi za boj proti bolečinam in stresu.

/HOROMON ENDORFIN: beseda je sestavljena iz besed ’endogen’ (kar pomeni znotraj telesa) in ’morfij’, ki verjetno ne potrebuje posebne razlage. Endorfini se izločajo v stanju bolečine, s čimer povečujejo telesno vzdržljivost ob obremenitvah in drugih neprijetnih občutkih. Tako, kot nakazuje že samo ime, so naravno protibolečinsko sredstvo znotraj našega telesa./

Masaža izboljša stanje limfnega sistema

Limfni sistem je eden najbolj spregledanih, a hkrati najpomembnejših sistemov v telesu. Telo z njim odstranjuje odpadne snovi iz vsake celice in hkrati pomaga uravnavati imunsko odpornost. Masaža vam vzpodbudi delovanje limfnega sistema in je odlično dopolnilo za razstrupljanje telesa in s tem preventiva pri zdravstvenih težavah. Z masažo dosežemo čiščenje telesa strupov,  ki se vsakodnevno nabirajo v telesu in samo dobro očiščeno telo nam bo dobro in dolgo služilo.

Masaža okrepi imunski sistem

Imunski sistem je temelj našega zdravja. Zato je zelo pomembno, da skrbimo zanj. Pa ste vedeli, da lahko z masažo krepimo naš imunski sistem? Masaža se je izkazala  za enkraten, naraven način s katerim krepimo imunski sistem. Znaten delež našega imunskega sistema predstavljajo naravne celice ubijalke, ki so pomembne za uničevanje virusno okuženih in rakastih celic. Dokazano je, da „stresni hormon“ kortizol moti njihovo proizvodnjo. Ker z masažo znižujemo raven kortizola, se posledično povečuje količina naravnih celic ubijalk. Poleg tega masaža povečuje učinkovitost krvnega in limfnega obtoka. Krvni obtok je pomemben za prinašanje hranilnih snovi celicam ter odstranjevanje stranskih produktov metabolizma. Limfni sistem, ki je glavna sestavina imunskega sistema, pa je pomemben za odstranjevanje strupov iz telesa ter uničevanje virusov in bakterij. Z masažo izboljšamo limfni obtok, z izboljšanim limfnim obtokom pa spodbujamo in krepimo imunski sistem.

Masaža lajša bolečine in glavobol

Glavobol je pogosto posledica zategnjenosti v vratu, in glavi, katere vzrok je med drugim stres, pomanjkanje spanca ali tesnoba. Napetost v teh mišicah skrči žile, ki dovajajo kisik do živčnih celic v možganih. Glavobol je opozorilni signal telesa, da možgani morda ne dobijo dovolj kisika.

Uporaba masažnega stola se je izkazala za učinkovito pri zmanjševanju težav, kot so glavobol, bolečine v mišicah, bolečine v vratu / ramenih / hrbtu … Študije kažejo, da masažna terapija zmanjšuje raven stresa in poveča serotonin v povprečju za 28%.

Masaža zmanjša pritisk na hrbtenico in izboljša strukturo hrbtenice

Masaža hrbta ogreje, sprosti in raztegne celotno hrbtenico, posledično se poveča gibljivost ramenskega obroča, vratu in lopatic ter tudi ledvenega predela, povrne se občutek vitalnosti. Z masažo hrbtnih mišic  odpravimo mišične zatrdline – vozle, ki nastajajo zaradi motenj v lokalni presnovi in dolgotrajnega mišičnega napora (vzrok mišičnih zatrdlin so statični položaji, prisotni pri dolgotrajnem sedenju ali stanju). Z masažo se pospeši odvajanje strupov, ki so se nakopičili zaradi nezadostne prekrvavljenosti, ki nastaja kot posledica nezadostnega gibanja. Povečana prekrvavljenost tkiva tudi omogoča medvretenčnim diskom, da dobijo dovolj hrane predvsem v zrelih letih, ko so že lahko prisotne izrazite degenerativne spremembe hrbtenice (izrastki, obraba hrustanca, kalcinacije, zožitve medvretenčnih lin, posedanje vretenc ipd.).

Hrbtenico delimo na tri glavne predele (vratni, prsni in ledveno-križnični). Največ težav se pojavlja v vratnem in ledvenem predelu, ker sta najbolj gibljiva in so sile, ki delujejo na male sklepe hrbtenice, diske in vretenca, največje. V predelu prsne hrbtenice, predvsem med lopatkami pa se pojavlja največ problemov zaradi sedečega dela.

Masaža olajša bolečine v križu in hrbtu

Vsi smo se že kdaj srečali z bolečinami v hrbtu in križu, z občutki mravljinčenja v rokah in nogah ter neprijetnimi občutki bolečih mišic in sklepov. Bolečine v hrbtu in križu so najpogostejša oblika bolečin in zanjo trpi več kot 80 % ljudi. Vzrokov za to je veliko, od napačne drže telesa, dolgotrajnega sedenja, vnetja mišic, natega križa, degenerativnih sprememb in napačnega dvigovanja bremen pri fizičnemu delu.  Z redno masažo olajšamo bolečine, odpravimo razbolelost mišic in tkiv ter odpravimo mišične zatrdline – vozle..

Masaža zmanjša težave s trdim vratom

Večina masažnih stolov ima namensko masažo za vrat in ramena. Taka masaža je zelo uspešna pri lajšanju nelagodja zaradi otrdelega vratu in zmanjšanja glavobolov, ki jih običajno spremlja.

Masaža uravnava krvni tlak

Stanje sproščenosti in sreče po masaži pomaga znižati visok krvni tlak,  ki je glavni dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja. Nekatere študije kažejo, da  masaža pomaga umiriti živčni sistem, znižati visok krvni tlak in upočasni srčni utrip. 

Masaža izboljša kakovost spanja

Vsi smo kar naprej tako strašno zaposleni in priključeni na najrazličnejše elektronske naprave, da je miselni odklop ob koncu dneva čedalje težja naloga. Skrbi in bremena, ki se kopičijo čez dan, zahtevajo počitek in spanec, vendar zaradi neprestane napetosti kakovost in dolžina spanja vse bolj trpita, ter botrujeta nespečnosti, ki težave le še poslabša. Dober spanec je nujen za vzdrževanje zdravega imunskega sistema. Če spite premalo, vaše zdravje resnično trpi. Raziskave kažejo, da imajo osebe, ki spijo 6 ur ali manj na noč, v telesu do 50% več stresnega hormona kortizola, kot tiste, ki se v spanec potopijo za 7 ur ali več. Presežek kortizola ni prijazen do telesa, saj povzroča nenadzorovano lakoto, povišano raven krvnega sladkorja, kopičenje trebušne maščobe, utrujenost in depresijo.

Med velike zdravstvene prednosti masažnih stolov sigurno sodi tudi izboljšanje spanja. Masaža je ena najbolj znanih in preizkušenih metod, ki pripomore k zdravemu, sproščujočemu spancu. Ne samo, da masaža dokazano znižuje raven kortizola v krvi, temveč tudi spodbuja izločanje serotonina – hormona sreče in zadovoljstva, naše telo pa je zaradi globoke sprostitve bolj dovzetno za spanec. Serotonin namreč spodbuja izločanje melatonina, hormona, ki uravnava naš bioritem.  Ste kdaj opazili, da med uporabo masažnega stola enostavno zaspite?

Masaža zmanjšuje vzrok depresije

Za masažo je znano, da sprošča napetost, stres in tesnobo, ki so pogosto povezani z depresijo. Masaža lahko odpravi prve znake simptome depresije. Z masažo se v telesu začne zniževati raven kortizola, ki je hormon,  ki povzroča stres v telesu. Če je raven kortizola v telesu previsok,  lahko to privede do vseh vrst neravnovesij, vključno z občutki depresije. Hormona sreče, kot sta serotonin in dopamin, ki se proizvajata med masažo pa lahko eksponentno pomagata pri premagovanju depresije in tesnobe. Masaža je terapija, ki na naraven način ureja hormone in jih obdrži v nekem ravnovesju, naše počutje pa je tako telesno kot duševno izboljšano.

Masaža poveča energijo in izboljša splošno zdravje

Med večje zdravstvene prednost masažnih stolov je sprostitev in izboljšanje splošnega zdravja na splošno. Masaža vam bo izboljšala fizično zdravje, vzpostavila duševno ravnovesje, sprostila telo in duha in izboljšala splošno zdravje.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI MASAŽNIH STOLOV

Upamo, da ste uživali v branju in izvedeli več o masaži in kakšne so zdravstvene prednostih masažnih stolov za vaše zdravje in dobro počutje. Omenili smo samo nekatere – najpomembnejše  zdravstvene prednosti masažnih stolov za vaše  zdravje.

Če imate kakršnekoli obstoječe zdravstvene težave vam vseeno priporočamo, da se pred uporabo masažnega stola posvetujete s svojim zdravnikom.

masažni stol - naložba v vaše zdravje